Dado Topić & Time After Time
Sava Centar, Beograd
17. maj 2013.

19. maj 2013.

 
 
 
  Gledati, a pogotovo slušati Dadu Topića, uvek je bio imperativ, stoga nisam propustio ni ovu priliku da vidim kako se praši pravi rock and roll. Ni ja, ni bilo ko, od nažalost ne mnogobrojno prisutnih posetilaca koncerta, nije ni jednog trenutka zažalio što se ove večeri našao u Velikoj Dvorani Sava Centra.

Dado
je, verovatno, ispunio jedan od svojih snova, da u Sava Centru odsvira sve ono što mu je bilo na duši, a publika je uživala oduševljena maltene trosatnim nastupom ovog veterana.
I dalje u izuzetnoj fizičkoj kondiciji, besprekornog sviračkog umeća, Dado nam je ove večeri poklonio svoje rock and roll srce, i bez ikakvog kalkulisanja sa izuzetno jakim bendom iza sebe odagnao svaku skepsu, svaku sumnju, svaku nedoumicu.
Devojčica koja mu je dala tri ruže na samom početku nastupa bila je jedna od mladih snaga koje su prodefilovale scenom. Koncert je bio pun iznenađenja i to prijatnih.



Sam početak je predstavljalo akustično izvođenje pesme "Svijet" a zatim je na scenu izašao bend Time after Time i krenuo je pravi događaj. U sastavu Atila (bubnjevi), Stepa (bas), Milovan (električni i akustični klavir), Aleksandar (gitare), Damjan (Hammond orgulje) kao i Bojana i Nevena (prateći vokali), bend je nepogrešivo i maestralno gradio tkivo pesama koje je Dado isporučivao publici.
Bile su tu nezaobilazna "Elizabet", a zatim su se stvari uozbiljile pa smo čuli "Hagedupa Upa", "Istina Mašina" i "Dok ja i moj miš sviramo jazz". Prvi od vrhunaca koncerta predstavljalo je izvođenje produžene verzije čuvene "Za koji život treba da se rodim" kao i kompozicija koju je Dado posvetio svojoj majci "Bajka o ljubavi". Na pitanje koliko se prisutnih zaljubilo uz "Da li znaš da te volim", Dado je dobio glasno odobravanje prisutnih. Naravno tu je bilo i prvo iznenađenje, izvođenje kompozicije "Princeza" uz mlade pevačice Katarinu i Anđelu, a zatim na moju nevericu omiljena mi kompozicija "Poželi nešto" napokon je ugledala svetlost pozornice. Konačno!



Iznenađenja su se i dalje ređala, ovaj put to je bio gost, mladi student Berkli univerziteta, Nikola Stajić koji je maestralno izveo sa Dadom kompoziciju "Kralj Alkohol". Još jedno pojačanje je bila i Katarina sa svojom gitarom pa su u troje izveli čuvenu numeru "Turn the Page" (Bob Seeger and The Bullit Band). Za svoj trud i umeće nagrađeni su svako sa po jednom novom gitarom, koju im je Dado lično uručio.
Nastup je nastavljen pesmama "Život u čizmama sa visokom petom", "Živjeti slobodno" i "Ovaj svijet je ludnica", a Dado je najavio članove grupe Mama Coco (nazvani po pesmi Gina Vanellija) i zajedno su izveli pesmu "Superstar".
Ničim izazvan, Dado je krenuo akapela "Jovano, Jovanke" kao uvod u "Makedoniju" što je oduševilo sve u publici. Stvari su se još više zakuvale kada je na scenu stupio čuveni gitarista Josip Boček i odsvirao "Biseri u tvojim očima", novu pesmu napisanu s Dadom. On je ostao na sceni do kraja koncerta tako da je i učestvovao u izvođenju pesme "Rock mama", nastupu plesne salsa grupe i pojavljivanju Miće Jovanovića u ad hoc izvođenju čuvene "Hey Joe".



Posle neočekivane verzije "Wonderful Tonight" Erica Claptona, koncert je završen čuvenom "Rock n roll u Beogradu".
Naravno neki su očekivali "Pjesmu No.3", neko "Floyd", ja naprimer "Divlje guske" ali ko će udovoljiti svakom.
Dado je dao 100% sebe i to se videlo i čulo i osetilo u Sava Centru. On nam je pokazao da ipak (uz ljubav!) muzika znači sve u ovom našem životu i hvala mu zbog toga!

tekst - slobodan vlaketić
Foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Zemlja gruva

"Božidarac", Beograd
25.04.2013.




Marissa Nadler
Studio M, Novi Sad
19.04.2013.




Jarboli
"Božidarac", Beograd
19.04.2013.




Chuck Prophet
Dom omladine Beograda
17.04.2013.




Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.